- Προσεγγίζοντας το άπειρο, Αντώνης Μαργαρίτης, Ανδρέας Βαρβεράκης, Ιωάννα Μούντριζα, Αλέξανδρος Συγκελάκης και Ειρήνη Περυσινάκη [Σ+Π]
Περιγραφή: Το σχολείο μας ήταν ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης «Εφηβεία και Ανάπτυξη Εγκεφάλου» του Μουσείου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (13/3/19). Τα Μαθηματικά ήταν παρόντα με θέμα το άπειρο και πολύ πρωτότυπο υλικό που ετοίμασαν οι μαθητές και οι καθηγητές (κυρίως αφίσες με παράδοξα, παραδείγματα, καλλιτεχνικές προσεγγίσεις).
- Τα Μαθηματικά στην Βραδιά Ερευνητή, των Ανδρέα Βαρβεράκη, Ειρήνης Περυσινάκη και Αλέξανδρου Συγκελάκη [Σ+Π]
Περιγραφή: Εκτός από τις Επιστήμες και την Ρομποτική, τα Μαθηματικά έδωσαν το παρόν στην Βραδιά Ερευνητή που διοργάνωσε Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Οι μαθηματικές δραστηριότητες ήταν ενταγμένες σε δύο πλαίσια: α) σπαζοκεφαλιές και παιχνίδια στρατηγικής και β) πιθανότητες και πειράματα τύχης. Όλες ήταν πολύ διασκεδαστικές και προσήλκησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
- Παιχνίδια Πιθανοτήτων, των Α. Βαρβεράκη, Ε. Περυσινάκη, Α. Συγκελάκη [Σ+Π]
Περιγραφή: Οι μαθητές της Α' Λυκείου κατασκεύασαν παιχνίδια πιθανοτήτων με τα οποία εκτέλεσαν πειράματα τύχης, τόσο κατά την ώρα του μαθήματος, όσο και κατά τα διαλείμματα. Διατυπώθηκαν ενδιαφέροντα ερωτήματα και αναδείχθηκε ο ρόλος των Πιθανοτήτων στην καθημερινή ζωή για την λήψη αποφάσεων.
- Γεωμετρική Πιθανότητα, του Δημήτρη Καλυκάκη [Σ+Π]
Περιγραφή: Στόχος της εργασίας αυτής είναι να παρουσιάσει μια συμπληρωματική πρόταση διδασκαλίας,
μέσα από πέντε ενδεικτικές εφαρμογές/δραστηριότητες, με την οποία εισάγεται η έννοια της γεωμετρικής πιθανότητας
που επεκτείνει την κλασική έννοια της πιθανότητας και για πειράματα με δειγματικό χώρο που δεν είναι πεπερασμένος
αλλά έχει τη δύναμη του συνεχούς.
Δημοσιευμένο και στα Πρακτικά 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία,
Κοζάνη (2007), 280-292
|