\

© 2017 Εργαστήριο Μαθηματικών Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων Ηρακλείου

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων


Πολυμεσικό Υλικό (Προσομοιώσεις, βίντεο, εικόνες)

Επιλέξτε κατηγορία:


Δωρεάν Συγγράμματα

  1. Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, Ψηφιακό βιβλίο του Γιάννη Σειραδάκη, 2016-2017 Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών

  2. The Antikythera Mechanism - Science and Technology in Ancient Greece, International Conference 30th November and 1st December 2006, Athens

  3. Calendars with Olympiad display and eclipse prediction on the Antikythera Mechanism, Tony Freeth, Alexander Jones, John M. Steele & Yanis Bitsakis, Nature 454, 614–617 (2008)

  4. Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων - Μηχανισμοί με διαφορικό γρανάζι, του Χρήστου Λάζου, Εκδόσεις "Αίολος", 1994

  5. Το ημερολόγιο της ανελκύσεως, του Εμμ. Στυλ. Λυκούδη

  6. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα, της Μαγδαλινής Αναστασίου, Διδακτορική Διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής, Θεσσαλονίκη 2014

  7. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ιστορική Αναδρομή και Αστρονομικές Προεκτάσεις, της Βασιλικής Φράγκου, Πτυχιακή εργασία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής, Θεσσαλονίκη 2010

  8. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Γιάννης Σειραδάκης, Α.Π.Θ.έΜΑΤΑ//Περιοδική Έκδοση της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τεύχος 1, Σεπτέμβριος 2009

  9. Η τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Επτά Ημέρες, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 1998

  10. Ο ουρανός των αρχαίων - Οδηγός παρουσίασης, του Διονύση Σιμόπουλου, Ευγενίδειο Ίδρυμα, Αθήνα 2012

  11. Το Βυζαντινό Ωρολόγιο και Ημερολόγιο, Ακαδημία Θεσμών και Επιστημών

  12. The Inscriptions of the Antikythera Mechanism, Almagest, Volume 7, Issue 1 / 2016

  13. Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Απρίλιος 2012 - Απρίλιος 2013

Επιστροφή στις κατηγορίες


Βίντεο


Θεωρητικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κατά τον Michael Right, βίντεο του Mogi Vicentini


Επιστροφή στις κατηγορίες


Διαδραστικές εφαρμογές

Οι περισσότερες εφαρμογές είναι αρχεία flash, γι' αυτό είτε κατεβάστε τις είτε προτιμήστε τον φυλλομετρητή Mozilla Firefox.

mysteries

Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Περιγραφή: Ανοίξτε με Mozilla Firefox για να γνωρίσετε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ως "Αρχαιολόγοι", "Επιγραφικοί", "Μηχανικοί" ή "Ιστορικοί των Επιστημών".

Κατεβάστε και το εκπαιδευτικό φυλλάδιο που θα βρείτε εδώ.

mysteries

Ο πάπυρος ξετυλίγεται... τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων αποκαλύπτονται, Φωτόδεντρο

Περιγραφή: Η εφαρμογή σε Flash αποκαλύπτει τα μυστικά του μηχανισμού μέσα από ένα πάπυρο εποχής ο οποίος ξεδιπλώνεται. Ο χρήστης πλοηγείται μέσα από ένα εύχρηστο μενού επιλέγοντας στο μέτρο που εκείνος ορίζει το βάθος της μελέτης του. Η παρουσίαση σε Flash μπορεί να καλύψει τις "ορέξεις" του αδαή αλλά και του γνώστη. Ειδικότερα στην επιλογή ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ο χρήστης παρατηρώντας το ανάπτυγμα των καντράν του μηχανισμού μπορεί να υπολογίσει ημερομηνίες σεληνιακών φάσεων και εκλείψεων. Τέλος στην επιλογή Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕ 3D ο χρήστης μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας κοντά στο σημείο ανακάλυψης του μηχανισμού έχοντας τη δυνατότητα μιας διαδραστικής γνωριμίας με αυτόν.

Την εφαρμογή δημιούργησε ο Γιάννης Διολαντζής στα πλαίσια μεταπτιχιακής διατριβής και μπορείτε να την βρείτε και στην προσωπική του ιστοσελίδα εδώ.

mysteries

Προσομοίωση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Περιγραφή: Πρόκειται για Java εφαρμογή γραμμένη στην C++ του Φοίβου Ασημακόπουλου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Μάνου Ρουμελιώτη. Η εφαρμογή παρουσιάζει λεπτομερώς τους συρμούς του Μηχανισμούς στις 3 διαστάσεις, ώστε ο χρήστης να είναι σε θέση να τους μελετήσει υπό διάφορες οπτικές.

mysteries

ameso — Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο περιβάλλον Squeak EToys

Περιγραφή: Mια πλήρη προσομοίωση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο περιβάλλον Squeak EToys από τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη. Η κατασκευή της βασίζεται στα πρόσφατα ευρήματα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος Antikythera Mechanism Research Project. Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε ως μια βάση για εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον υπολογιστή OLPC — Ένας Φορητός Υπολογιστής για κάθε Παιδί (One Laptop per Child).

mysteries

Μηχανισμός των Αντικυθήρων, βιβλίο GeoGebra

Περιγραφή: Ο Σχολικός Σύμβουλος Δημήτρης Ζαχαριάδης δημιούργησε μια σειρά εφαρμογών με το GeoGebra, όπου αναλύονται οι λειτουργίες των γραναζιών και ειδικότερα των συρμών στον Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Παράπλευρα εκτείθενται επεξηγηματικά κείμενα με τις αστρονομικές γνώσεις των Αρχαίων.

mysteries

Εφαρμογή Flash για γρανάζια

Περιγραφή: Δημιουργήσετε τους δικούς σας συρμούς γραναζιών και μελετήστε τα "μαθηματικά των γραναζιών" με τη βοήθεια μετρητών που μετράνε τις περιστροφές τους και τα δόντια τους.


Επιστροφή στις κατηγορίες


Εικόνες

Σε κάθε ενότητα μπορείτε να βρείτε σχετικές εικόνες. Επίσης, εικόνες υψηλής ανάλυσης μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα:


Επιστροφή στις κατηγορίες


Ιστοσελίδες


Επιστροφή στις κατηγορίες