Greek     OR      English
Επιτραπέζια παιχνίδια για την Αστρονομία (σχ. έτος 2011-12)

Στα πλαίσια του μαθήματος "Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής", οι μαθητές ετοίμασαν επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων για την Αστρονομία. Μας ενέπνευσε το επιτραπέζιο της NASA "Fall into a Black Hole". Οι μαθητές εργάστηκαν αρκετές ώρες (διατέθηκαν επιλεκτικά κάποιες από το μάθημα) και χρησιμοποίησαν το σχολικό βιβλίο για να σχηματίσουν τις ερωτήσεις τους.

Συνοπτικά, τα στάδια διεξαγωγής της συγκεκριμένης δράσης ήταν:

  • Καθορισμός 5 γνωστικών ενοτήτων: "Παρατηρήσεις - Τηλεσκόπια", "Ηλιακό Σύστημα - Πλανήτες", "Ήλιος και Αστέρες" "Γαλαξίες", "Διαστημική"
  • Διαχωρισμός των μαθητών σε 5 ομάδες, όσες και οι γνωστικές ενότητες. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να μελετήσει μία ενότητα.
  • Οι ομάδες συμβουλεύονται το σχολικό βιβλίο και διατυπώνουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για το θέμα που ανέλαβαν.
  • Οι ομάδες σχεδιάζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ερωτήσεων: την σανίδα, τα πιόνια και τους κανόνες του παιχνιδιού.
  • Οι μαθητές παίζουν τα παιχνίδια (τα δικά τους ή άλλων ομάδων).

Αποτιμώντας την όλη προσπάθεια, μπορώ να πω ότι οι μαθητές επέδειξαν κέφι και φαντασία. Έμαθαν πολλά από την διαδικασία, όμως δεν αποκόμισαν το μέγιστο γνωστικό όφελος από τα παιχνίδια, καθώς τα έπαιξαν μονάχα μια φορά, ελλείψει χρόνου.

Ειρήνη Περυσινάκη,
Μάιος 2012


Οι 5 ενότητες ερωτήσεων

  • Παρατηρήσεις - Τηλεσκόπια
  • Ηλιακό Σύστημα - Πλανήτες
  • Ήλιος και Αστέρες
  • Γαλαξίες
  • Διαστημική

Ο κατάλογος των παιχνιδιών





Η ομάδα κατά την εργασία της

Περιγραφή:

Τέσσερα κορίτσια, η Ιφιγένεια, η Εύα, η Μαρία και η Ελευθερία θέλησαν να δημιουργήσουν ένα παραμυθένιο παιχνίδι. Χαρούμενα χρώματα στους πλανήτες, που ενώνονται με ένα μονοπάτι από φύλλα φασολιάς, μια σύνθεση που αποπνέει κάτι από "Μικρό Πρίγκιπα" και "Τζακ με τη φασολιά". Φαντασία και στα πιόνια και το ζάρι: μεταμόρφωσαν τα καπάκια μπουκαλιών νερού σε πιόνια, κολλώντας σ' αυτά ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο, ενώ για ζάρι χρησιμοποίησαν ένα στυλό που στις έξι έδρες του σχεδίασαν κουκίδες, μία έως έξι.

Η σανίδα του παιχνιδιού.

Οι κανόνες του παιχνιδιού:

  • Αρχίζουν όλα τα πιόνια από τον πρώτο πλανήτη (χρώματος μπλε) και σύμφωνα με την ζαριά κάθε πιόνι προχωράει και τόσα φύλλα...
  • Σε κάθε φύλλο που θα πέσει καλείται ο παίκτης να απαντήσει σε μια διαστημική ερώτηση. Σε περίπτωση που απαντήσει λανθασμένα γυρνάει ένα φύλλο πίσω. Σε αντίθετη περίπτωση ο παίκτης ξαναπαίζει.
  • Όταν κάποιος πέσει σε έναν πλανήτη (υποτίθεται) η ερώτηση που θα του γίνει θα είναι μεγάλης δυσκολίας και αν την απαντήσει σωστά μπορεί να πάει ένα φύλλο μπροστά.
  • Υπάρχουν κάποια φύλλα από τα οποία ένα κλαδί σε οδηγάει πιο μπροστά. Αν πέσει κανείς σε κάποιο τέτοιο έχει την ευκαιρία να μετακινηθεί εκεί που οδηγεί το κλαδί αν απαντήσει σωστά στην διαστημική ερώτηση, αλλιώς περιμένει υπομονετικά και συνεχίζει το παιχνίδι ως έχει.
  • Νικητής είναι ο παίκτης που θα καταφέρει να φτάσει πρώτος στο μεγάλο άστρο.

Για τα πιόνια τους είπαν:

Πιόνια και "ζάρι" του παιχνιδιού.

Θέλαμε τα πιόνια να έχουν τη μορφή του μικρού πρίγκιπα,του τζακ (με τη φασολιά) και άλλων παιδιών με όνειρα αλλά δεν τα καταφέραμε... Επομένως κρατάμε τα καπάκια...!!


Επιστροφή στην αρχή
Επιστροφή στον κατάλογο των παιχνιδιών







Η ομάδα κατά την εργασία της

Περιγραφή:

Πέντε αγόρια, ο Γιώργος, ο Στράτος, ο Μάνος, ο Πέτρος και ο Ραφαήλ, δημιούργησαν ένα ωραίο παιχνίδι για την Αστρονομία, εμπνευσμένο από το γνωστό "Φιδάκι": Σκάλες που σε μεταφέρουν σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά και φίδια που σε καταπίνουν, μαζί με ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν σωστά, προκαλούν την αγωνία των παικτών.

Η σανίδα του παιχνιδιού. Επάνω δεξιά αναγράφονται και οι κανόνες του.

Οι κανόνες του παιχνιδιού:

  • Όταν απαντάς σωστά μια ερώτηση παίζεις το ζάρι και συνεχίζεις. Αν απαντήσεις λάθος την ερώτηση παραμένεις στη θέση σου και περιμένεις τη σειρά σου.
  • Όταν φτάσεις στην αρχή της σκάλας και απαντήσεις σωστά την ερώτηση ανεβαίνεις τη σκάλα. Αν απαντήσεις λάθος παραμένεις στη θέση σου.
  • Όταν φτάσεις στο στόμα του φιδιού και απαντήσεις λάθος την ερώτηση πέφτεις (σε καταπίνει το φίδι). Αν απαντήσεις σωστά παραμένεις στη θέση σου.

Επιστροφή στην αρχή
Επιστροφή στον κατάλογο των παιχνιδιών







Η διμελής ομάδα κατά την εργασία της

Περιγραφή:

Ο Δημήτρης και ο Οδυσσέας, με πολύ κέφι και καλλιτεχνική διάθεση, επέλεξαν ως θέμα του παιχνιδιού τους ένα διαπλανητικό ταξίδι προς το κέντρο του Ήλιου.

Η σανίδα του παιχνιδιού


Επιστροφή στην αρχή
Επιστροφή στον κατάλογο των παιχνιδιών







Η ομάδα κατά την εργασία της

Περιγραφή:

Η Εύα, ο Βασίλης, ο Νίκος και ο Μιχάλης, κοπίασαν αρκετά, προκειμένου να δημιουργήσουν με μαθηματική ακρίβεια την σπείρα που ολοένα συγκλίνει στον πλανήτη Γη. Επέλεξαν λοιπόν για θέμα τους την επιστροφή στην Γη, από πού αλλού; Από την την Σελήνη! Προσέξτε τα πολλά χρυσαφιά αστεράκια που στολίζουν τον ουρανό.

Η σανίδα του παιχνιδιού


Επιστροφή στην αρχή
Επιστροφή στον κατάλογο των παιχνιδιών







Η ομάδα κατά την εργασία της

Περιγραφή:

Ο Δημήτρης, η Ιωάννα, ο Κώστας, η Μαρία, ο Γιώργος και ο Λεωνίδας, επέλεξαν για θέμα τους το ταξίδι στην μαύρη τρύπα. Ένα ταξίδι με σπειροειδή διαδρομή που η κατάληξή του είναι μια πραγματική τρύπα στο κέντρο της στρογγυλής ξύλινης σανίδας του παιχνιδιού τους. Τα 6 διαφορετικά χρώματα στα τετραγωνάκια που επαναλαμβάνονται, αντιστοιχούν σε 6 κατηγορίες γνωστικών ερωτήσεων. Μόνο το τελευταίο τετραγωνάκι είναι άχρωμο, καλυμμένο με χρυσά αστέρια. Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γι' αυτό, όπως θα δείτε στις οδηγίες.

Η σανίδα του παιχνιδιού


Επιστροφή στην αρχή
Επιστροφή στον κατάλογο των παιχνιδιών




© 2011-2014 Εργαστήριο Μαθηματικών Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων Ηρακλείου

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαϊου 2012
Last Update: 19 May 2012

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ: Ειρήνη Περυσινάκη iriniper[ατ]sch.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: Παρασκηνίου από το 123RF