Greek     OR      English
Αντίο WinBraille - Καλωσόρισες OpenOffice

Μέχρι σήμερα, είχα την εντύπωση πως αν κάποιος θέλει να εκτυπώσει ανάγλυφα σε έναν Index Everest Embosser, θα έπρεπε να έχει εγκατεστημένο το WinBraille ώστε το κείμενο αφενός να μετατραπεί σε κώδικα Braille και αφετέρου να αποσταλεί στον embosser για ανάγλυφη εκτύπωση. Κι όμως, με σαφήνεια πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο του Index Everest ότι πλέον το WinBraille δεν υποστηρίζεται (σύνδεσμος) -έτσι εξηγείται και γιατί δεν υπάρχει WinBraille 64bit. Εναλλακτικά, προτείνεται μια άλλη λίστα από braille κειμενογράφους.

Επέλεξα λοιπόν το Odt2braille, ένα πρόσθετο του OpenOffice και πειραματίστηκα με αυτό. Την εμπειρία μου κατέγραψα στα παρακάτω βίντεο, με σκοπό να καθοδηγήσω τον χρήστη που θα ήθελε κι αυτός να χρησιμοποιεί τo OpenOffice ως τον Braille κειμενογράφο του.


Η λίστα με τα λογισμικά που θα χρειαστείτε

Εγκατάσταση του πρόσθετου "Odt2braille"

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται πώς εγκαθιστούμε το πρόσθετο Odt2Braille στο OpenOffice Writer. Μετά την εγκατάσταση, κλείνουμε το αρχείο για να αποθηκευθούν οι ρυθμίσεις.


Μετατροπή σε Braille και ανάγλυφη εκτύπωση του κειμένου

Αφού λοιπόν ανοίξουμε τον κειμενογράφο του OpenOffice εκ νέου, θα παρατηρήσουμε ότι στο μενου "Αρχείο" έχουν προστεθεί οι εντολές "Export as Braille..." και "Emboss..." που μετατρέπουν το κείμενο σε αρχείο με κώδικα Braille ώστε να μπορέσει να τυπωθεί στον Embosser. Επίσης, στο μενού "Εισαγωγή" υπάρχει η εντολή "Braille Characters" που επιτρέπει την εισαγωγή χαρακτήρων Braille πατώντας τα έξι πλήκτρα A, S, D, F, J, K, L και ; όπως σε μια γραφομηχανή Braille. Κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστεί, για παράδειγμα για να εισαγάγουμε τον ενδείκτη αγγλικού κειμένου -όπως φαίνεται και στο βίντεο.


Και με τις εικόνες τι γίνεται;

Ο πειρασμός της δοκιμής του ElPicsPrint tactile graphic editor ήταν μεγάλος ώστε να μπορέσω να αντισταθώ. Αν και η έκδοση που κατέβασα είναι δοκιμαστική για 15 μέρες, με εντυπωσίασε! Παρατηρήστε τις κόκκινες γραμμές από κουκίδες που δημιουργεί και που μπορεί να είναι πιο πυκνές ή πιο αραιές. Στο βίντεο επίσης "συνεργάστηκε" και το GeoGebra.




ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ: Ειρήνη Περυσινάκη iriniper[ατ]sch.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: Παρασκηνίου από το 123RF και πίνακας Kantdinsky από το WebMuseum, Paris